Pages

September 5, 2008

Kenapa tak boleh makan kat tangga??

Semalam saya sekeluarga berbuka puasa seramai 5 orang. Biasanya 4 orang, dgn parents n adik, but my sister singgah iftaar b4 naik flite mlm ke KL. Meja makan biasa selesa dgn 4 orang je. So saya pun bwk makanan duk kat tangga batu menghala naik ke atas, dkt jugak dgn meja makan. Biasa la makan kt tangga ni, ade kerusi n meja sekaligus.

My parents ape lagi, bising la. Dorang suruh makan kt meja depan. Katanya tak elok makan di tangga. Pantang larang orang tua-tua. Padahal, dari kecik sampai la dewasa ni mmg hobi la makan kt tangga ni. Tak pernah ada masalah pon. And dari kecik sampai la ni, tah kali ke berapa dah kene sound jgn makan kat tangga…

Apa salah tangga? Mmg la ade pantang larang orang tua-tua jgn makan kt tangga, nnt orang nak meminang x jadi. As far as I know, rasional pantang ni klu orang suka bertenggek kt tangga depan rumah, which is kt luar rumah (ala-ala rumah Melaka, rumah2 moden biasanya dah takde tangga kt luar rumah). So x bagus la klu ade orang dtg, pastu tuan rumah tgh bertenggek kt tangga rumah. Mcm mana orang nak naik rumah. Camtula kira-kiranya…

So anak yang degil ni pun berhujah la dgn mak bapaknya yg terlebih dulu makan garam ni. Yang peliknya, dorang ni kata klu duduk kat tangga kt luar rumah takpe, bukan kt dalam. Lagi la penin. Ape la salah tangga dalam rumah ni. Pelik tapi benar..

Byk lagi pantang larang orang tua-tua yang mmg saya konon-kononnya anak moden ni x dpt ikut.

*Saya suka makan leher ayam, pastu mulalah mama bising kate nnt mase bersanding kepala jadi teleng. Apsal mase kahwin plak ade signal teleng tu? Ajaib dan tak masuk akal. Lainlah klu dpt dibuktikan secara saintifik, daging kt leher ayam tu, boleh menyebabkan sbelah urat leher akan menarik kepala menjadi teleng, pada waktu yg amat mendebarkan, contohnya masa kahwin.

*Jangan potong kuku waktu malam. Tapi slalu waktu malam la baru igt nk potong kuku.. yang ni rasanya sbb tanak berlaku injury, dulu-dulu kan waktu malam pakai pelita, so x cukup pencahayaan. Maybe zaman moden ni, kebimbangan ni applicable apabila black-out

*Klu menyanyi mase memasak, nnt kahwin ngan lelaki tua. Yg ni x dpt nk dibuktikan lg, tp naturally akan menyanyi jgk sometimes. Bukan ke jodoh tu qada’ dan qadar? Takkan nk lebih percayakan pantang larang, berbanding ketentuan Tuhan tu sendiri..

*makan setempat je, jgn pindah randah. nnt kahwin banyak. oh..xleh nk tolong, biasa la makan tukar tempat2 ni kan

Maybe ada lagi pantang larang lain cuma x tahu mende tu rupanya pantang larang orang tua-tua. Ntahlah. To me, mana-mana yang applicable tu maybe boleh diamalkan lagi. Tapi, habit makan kt tangga ni, mmg susah nk buang, selagi x jumpa apa salahnya makan kat tangga.

more pantang larang

Ayam - Jalil Hamid

5 comments:

sheQin said...

sebaek kat umah ni xde tangga.. i LIKE to eat kat tangga..hahaaha

kirin nyebok said...

kan duduk kat tangga tu menyekat perjalanan org lain. berdosa tau~ hehe..

dark_source said...
This comment has been removed by the author.
ann-semut said...

sebenarnyer, yg org2 tua ckp psal pantang ni... bukannya kita punya perlakuan yg memburukkan keadaan, tp yg diorg ckp psal akibat pantang tu sbg doa. huhu. walaupn pd diorg pantang, tp kalo diorg dah sebut akibat pantang tu (ie:tunang lari ke, kepala teleng ke) baik ikut je ckp diorg sblm percakapan diorg tu jd doa...

aku slalu kene gak kt kg... mkn bersila, pinggan diangkat smpi paras leher...haha... diorg kater nanti laki aku cr pompuan lain~~ aku terus turunkan sbb takut diorg ckp lg, then jd doa...huhu

AsyAnis said...

ala..kalau duk kat tangga x kacau orang / xde orang nk naik tangga, xkan x boleh kot..huhu..

skang dah xde tangga dah..makan kat kerusi aje la

alah pantang larang kalau x menyalahi agama x ape kan..adat aje tu heheeheee